lauantai 8. marraskuuta 2008

Kivut loppuivat...

Hemmon vointi ei lauantaiaamuna ollut todellakaan hyvä. Menimme Espoon eläinsairaalan kontrollikäynnille, jossa Hemmo todettiin alilämpöiseksi (36.2) ja kuivaksi. Hemmolle annettiin taas nestettä ja sille laitettiin häkkiin lämpöpeitteet sekä puhallettiin sinne lämmintä ilmaa.
Kun klo 17. aikaan mentiin Hemmoa hakemaan, sen tila oli sellainen, että vaihtoehtoja oli tasan kaksi: tehohoito Yliopiston eläinsairaalassa (YES:ssä) tai nukutus. Kotona Hemmo ei olisi selvinnyt sunnutai-iltapäivään, jolloin se taas olisi joutunut nesteytykseen.

Hemmon vointi parani päivän aikana, eli lämpö nousi normaaliksi ja eläinlääkäri uskoi Hemmon voinnin tehohoidosta edelleenkin kohenevan, päätimme viedä Hemmon tehohoitoon YES:iin. Lähdimme Marjaanan kanssa matkaan hyvillä mielin, koska Hemmo oli rauhallinen ja tuskaton. Väsynyt Hemmo oli ja lepäsi auton takaosassa rauhallisesti.

Hemmo otettiin sisään YES:iin ja kotiin lähtiessämme eläinlääkäri kertoi Hemmon tilasta ja kertoi toimenpiteistä ja tutkimuksista joihin heidän oli tarkoitus ryhtyä. Minulta kysyttiin elvytetäänkö Hemmoa, jos sen tila romahtaa, johon vastasin että Hemmoa ei enää elvytetä.
Yhtä levollisin mielin ei ajeltu kotiinpäin, vaan sanoinkin Marjaanalle, etten usko Hemmon enää tältä reissulta palaavan takaisin kotiin. Eikä aikaakaan, kun eläinlääkäri soitti, että Hemmon tila on romahtanut. Me teimme u-käännöksen melkein kotiovelta ja palasimme hyvästelemään Hemmon.

Alla eläinlääkäri Vilhelmiina Huuskosen yhteenveto:
Yliopistolle tuotaessa Hemmo oli heikko, sen syketiheys oli korkea ja se aristi erittäin voimakkaasti vatsaontelon koskettamista. Hemmo sai suonensisäistä nesteytystä ja voimakasta kipulääkitystä ensiapuna, mutta se ei vastannut hoitoon. Hemmon vatsaontelo tutkittiin ultraäänellä, jolloin havaittiin sinne kertyneen suuren määrän vapaata nestettä. Vatsaontelon nesteestä otettiin punktaattinäyte, jonka perusteella Hemmolla todettiin septinen peritoniitti (vatsakalvontulehdus). Septinen peritoniitti on vakava tila, ja indikaatio vatsaontelon uudelleen avaamiselle. Hemmon huonon kunnon ja erittäin varauksellisen ennusteen vuoksi suosittelimme Hemmon eutanasiaa. Hemmon ruumis toimitetaan patologille tutkittavaksi. Otamme osaa suruunne.

Hemmo nukkui pois (nukutettiin) 8.11.2008 klo 21:40 Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Olimme Hemmon kanssa koko toimenpiteen ajan sitä silitellen ja sille jutellen. Hemmo nukkui pois rauhallisesti ilman kipua ja tuskaa. Nyt Hemmolla on hyvä olla ja minullakin rauha, kun tiedän ettei Hemmolla enää ole minkäänlaisia kipuja.

Hyvää matkaa mamman ja papan poika “Hemppa” ja kiitos että olet ollut olemassa, olit meidän lauman ilopilleri aina kujeet ja metkut mielessäsi. Nyt katselet meitä sieltä pilvenhattaran reunalta.

Ei kommentteja: